Dnes je druhý deň voľby pápeža

13.03.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Druhým dňom pokračuje dnes v Sixtínskej kaplnke voľba nástupcu pápeža Benedikta XVI., ktorý ako prvý pápež po vyše 600 rokoch odstúpil z úradu.
Ako informovala agentúra Reuters, kardináli-volitelia sa o 07.45 h začali presúvať z hotela Domus Sanctae Marthae do Apoštolského paláca, kde sa v Pavlínskej kaplnke koná svätá omša. Asi o 09.30 h po modlitbe pristúpia kardináli v Sixtínskej kaplnke k hlasovaniu. 
Ako je známe, kardináli môžu hlasovať dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní. Výsledok svojej voľby v súlade s tradíciou oznámi verejnosti dym z komína Sixtínskej kaplnky. Ak bude čierny, voľba bola neúspešná a kardináli musia popoludní pokračovať vo voľbe. Ak bude biely, znamenalo by to zvolenie nového pápeža. Podľa agentúry Reuters sa dnes dym z komína môže objaviť kedykoľvek medzi 10.30 h a 12.30 h.
Dym z komína je rozhodujúci
V prípade neúspešnej voľby sa kardináli asi o 12.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde ich čaká obed a odpočinok. Do Apoštolského paláca sa vrátia o 16.00 h a o 16.50 h sa začne v Sixtínskej kaplnke ďalšie kolo hlasovania. Podobne ako dopoludnia aj popoludní budú dve kolá voľby. Jej výsledok oznámia dymom z komína v čase od 17.30 h do 19.30 h.
Ak sa nového pápeža dnes zvoliť nepodarí, po hlasovaní budú nasledovať vešpery (podvečerná modlitba z liturgie hodín) v Sixtínskej kaplnke. Po nich sa kardináli-volitelia vrátia do hotela, kde sa navečerajú a uložia na nočný odpočinok.
Ak by sa 115 kardinálom-voliteľom nepodarilo pápeža zvoliť do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.
 

Vyberte región